Heb je nog contant geld in huis, zoals oude guldens? Misschien liggen er nog ergens biljetten of munten in een la of spaarpot. Maar kun je deze nog inwisselen voor euro’s? En zijn sommige guldens misschien meer waard dan hun oorspronkelijke waarde? In deze blog lees je alles over het inwisselen en verkopen van oude guldens.
Gulden vervangen voor euro
Op 1 januari 2002 werd de euro officieel ingevoerd in Nederland en verdween de gulden als wettig betaalmiddel. Toch had je nog jarenlang de mogelijkheid om je guldens om te wisselen voor euro’s. In de eerste maanden na de invoering kon je dit doen bij banken en winkels, maar daarna werd dit beperkt tot De Nederlandsche Bank (DNB).
Hoewel de gulden al lang niet meer in omloop is, kun je bepaalde biljetten en munten nog steeds inwisselen. Maar let op: niet alle guldens zijn meer geldig, en voor sommige munten en biljetten is de inwisseltermijn inmiddels verstreken.
Guldens inwisselen voor euro’s, waar kan dit?
Als je nog oude guldens hebt en ze wilt omwisselen, kun je terecht bij De Nederlandsche Bank (DNB). Dit is de enige plek waar je dat nog kunt doen. Er zijn geen gewone banken meer die deze dienst aanbieden.
Je kunt je guldens inleveren bij het kantoor van De Nederlandsche Bank in Amsterdam. Als je niet in de buurt woont, is het ook mogelijk om ze per post op te sturen. Houd er wel rekening mee dat niet alle guldens nog worden geaccepteerd. Alleen bepaalde biljetten kun je nog omwisselen, en oude munten zijn hun officiële waarde kwijt.
Hoe wissel je guldens om voor euro’s?
Het inwisselen van guldens bij DNB werkt als volgt:
Controleer eerst welke guldens nog geldig zijn.
- Je kunt dit eenvoudig vinden op de website van De Nederlandsche Bank.
- Biljetten van na 1970 kunnen nog worden ingewisseld.
- Oude munten zijn niet meer inwisselbaar.
Ga langs bij DNB of stuur je biljetten per post op.
- Bezoek het kantoor van DNB in Amsterdam met een geldig identiteitsbewijs.
- Je kunt ook een formulier downloaden en de biljetten opsturen.
Ontvang je euro’s.
- Het bedrag wordt meestal op je bankrekening gestort.
Let op dat de koers vaststaat op 2,20371 gulden per euro. Dit betekent dat als je nog een biljet van 100 gulden hebt, je hiervoor ongeveer €45,38 terugkrijgt.
Oude guldens misschien meer waard?
Voordat je jouw guldens inwisselt, is het goed om te controleren of ze misschien meer waard zijn dan hun oorspronkelijke waarde. Sommige oude munten en biljetten zijn namelijk zeldzaam en kunnen voor verzamelaars veel geld opleveren.
Zeldzame biljetten
- Biljetten met speciale serienummers kunnen gewild zijn.
- Hoe beter de staat (onbeschadigd, niet gevouwen), hoe hoger de waarde.
Bijzondere munten
- Sommige oude guldens uit de 19e of begin 20e eeuw zijn zeldzaam en kunnen honderden euro’s opleveren.
- Vooral zilveren guldens en rijksdaalders uit voor 1967 bevatten nog echt zilver en kunnen meer opleveren dan hun nominale waarde.
Je kunt de waarde van jouw guldens checken via websites voor muntenverzamelaars, of door een munt- en bankbiljettenspecialist te raadplegen.
Guldens verkopen aan verzamelaars
Als je guldens hebt die niet meer kunnen worden ingewisseld, of als je vermoedt dat ze meer waard zijn, kun je overwegen ze te verkopen aan verzamelaars. Er zijn verschillende manieren om dit te doen:
- Marktplaats en eBay – Hier kun je eenvoudig oude guldens aanbieden. Vooral zilveren munten en bijzondere biljetten trekken verzamelaars aan.
- Munt- en bankbiljettenhandelaren – Er zijn gespecialiseerde handelaren die oude valuta kopen en verkopen.
- Veilinghuizen – Heb je een zeldzaam of waardevol exemplaar? Dan kan een veiling een goede optie zijn om de hoogste prijs te krijgen.
Het is slim om eerst wat onderzoek te doen voordat je je guldens verkoopt. Kijk wat soortgelijke munten en biljetten opbrengen en laat je eventueel adviseren door een expert.
Heb je nog contant geld in huis, zoals oude guldens? Dan is het goed om te checken of je ze nog kunt inwisselen of dat ze misschien meer waard zijn voor verzamelaars. De Nederlandsche Bank wisselt alleen nog bepaalde biljetten in, terwijl oude munten hun waarde als betaalmiddel kwijt zijn. Toch kunnen zilveren of bijzondere guldens soms nog veel opleveren. Dus voordat je ze omwisselt of wegdoet, check eerst even of je misschien een klein fortuin in handen hebt!