Overig & Seizoensgebonden

Wat zijn de gevolgen van een te lage luchtvochtigheid?

Bij vochtproblemen in huis denken veel mensen direct aan schimmel of condens op ramen. Maar wist je dat de lucht in huis ook te droog kan zijn? Vooral in de winter, wanneer de verwarming vaak aanstaat, daalt de luchtvochtigheid in huis snel. En ook dat brengt ongemakken en risico’s met zich mee. Waar te veel vocht in huis kan leiden tot schimmel, muffe geuren en gezondheidsklachten, zorgt droge lucht voor heel andere problemen.

Gevolgen van een te lage luchtvochtigheid

Een te droge lucht merk je niet altijd meteen, maar de effecten kunnen op termijn behoorlijk vervelend zijn:

  • Droge huid, lippen en ogen
    De droge lucht onttrekt vocht aan je lichaam. Je huid voelt trekkerig aan, je lippen barsten sneller en je kunt last krijgen van prikkende ogen.

  • Irritatie aan luchtwegen
    Heb je last van een droge keel of moet je vaker hoesten in huis? Dan kan dat door droge lucht komen. Mensen met astma of gevoelige luchtwegen kunnen extra klachten ervaren.

  • Statische elektriciteit
    Als de luchtvochtigheid onder de 40% zakt, neemt de kans op statische elektriciteit toe. Je krijgt kleine schokjes bij het aanraken van kleding, deuren of apparaten.

  • Meubels en vloeren gaan werken
    Houten vloeren en meubels kunnen gaan krimpen, barsten of scheuren als de lucht in huis te droog is. Dit zie je vaak bij parket of massief houten tafels. Soms ontstaan er zelfs kieren tussen de planken van de vloer.

  • Slechte nachtrust en vermoeidheid
    Slapen in droge lucht kan zorgen voor een droge neus en mond, waardoor je minder diep slaapt. Ook kun je sneller wakker worden met hoofdpijn of een vermoeid gevoel.

Luchtvochtigheid in huis: wat is juist?

Om deze problemen te voorkomen, is het belangrijk om de luchtvochtigheid in huis op peil te houden. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40% en 60%. Onder de 40% spreken we van droge lucht. Vooral tijdens koude maanden, als ramen dicht blijven en de verwarming aanstaat, kan dit percentage flink dalen.

Wil je weten hoe je de luchtvochtigheid meet, wat de oorzaken zijn van droge lucht, en hoe je het weer in balans brengt? Lees dan dit uitgebreide artikel over de juiste luchtvochtigheid thuis.

Wat kun je doen tegen droge lucht?

  • Zet regelmatig een raam op een kier voor frisse lucht.

  • Plaats luchtbevochtigers of waterbakjes aan de verwarming.

  • Hang de was binnen te drogen (werkt als natuurlijke bevochtiger).

  • Gebruik planten die bijdragen aan een beter binnenklimaat, zoals de lepelplant of goudpalm.

  • Vermijd overmatig stoken: hoe warmer de lucht, hoe droger deze wordt.

Een goede luchtvochtigheid zorgt voor meer comfort, minder gezondheidsklachten en beschermt je woning tegen schade. Let er dus op, zeker in de wintermaanden! Wil je dat ik er ook een checklist of infographic van maak? Laat maar weten!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Bekijk meer van Overig & Seizoensgebonden

Smart Home

Overig

Decoratie

Verlichting

Feestdecoratie

Overig & Seizoensgebonden

Bekijk laaste blogs

Alle categorieën

Bekijk laatste blogs

Laat je Inspireren